Здоров’я – найцінніший дар людини, а здоров’я дитини – ще й найбільший клопіт турботливих батьків. Те, чим ми частуємо наших малюків, має надзвичайне значення. Адже діти активно ростуть, і усе, що вони споживають, є “будівельним матеріалом” для їхнього організму.
Скільки часу турботливі батьки присвячують читанню етикеток із складом дитячої їжі та ласощів? Як розібратися, що справді корисно, а що може зашкодити здоров’ю малечі? Де правда про шкоду, а де “страшилки” конкурентів? Як зробити свідомий вибір на користь якісного продукту харчування?
Питання та відповіді про кукурудзяні палички.
На багато питань ми не можемо фахово відповісти, однак ми знаємо усе про кукурудзяні палички, і можемо розвіяти деякі найчастіші сумніви батьків щодо користі чи ймовірної шкоди кукурудзяних паличок.
Розкажіть, будь ласка, про стандартизацію кукурудзяних паличок?
В Україні діють два стандарти на продукцію такого типу ДСТУ 2903:2005 “Концентрати харчові. Сніданкі сухі. Загальні технічні умови” і ДСТУ 4634:2006 “Концентрати харчові. Сніданкі сухі. Пластівці круп’яні. Загальні технічні умови”.
І хоча законодавство чітко регламентує склад продуктів для дитячого харчування, в якому, зокрема, заборонені штучні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі та інші додатки, до продукції “сухі сніданки”, до яких відносяться кукурудзяні палички, ці вимоги пред’явити не можливо, оскільки, за нормативними документами, вони не належать до продуктів дитячого харчування.
Тому закликаємо батьків бути пильними і контролювати якість продукту, що плануєте купувати. Обирайте якісні кукурудзяні палички, що принесуть тільки здоров’я та задоволення від споживання!
У кукурудзяних паличках великий вміст цукру – до 25% Це ж дуже багато! Неправильне харчування призводить до раннього ожиріння і проблем із зайвою вагою.
Цукор в складі кукурудзяних паличок деяких виробників є, але в кількостях не більших, ніж у соках, кашах та багатьох інших продуктах, що пропонуються для дитячого харчування. Купувати палички бажано неглазуровані. І, звісно ж, все має бути в міру. Не варто давати дитині будь які продукти (в тому числі і кукурудзяні палички) безконтрольно.
А ще – саме кукурудзяні палички “Бобо” не містять цукру, адже вони є неглазурованими. Тому ви можете без застережень їх купувати своїм малюкам!
Яка харчова цінність кукурудзяних паличок?
Харчова цінність кукурудзяних паличок, порівняно з даними для кукурудзяної крупи:
Кукурудзяна крупа | Кукурудзяні палички |
Енергетична цінність – 490 ккал. | Енергетична цінність – 410 ккал. |
Білків – 5,5 | Білків – 4,84 – 6,1 г |
Жирів – 4,2 г | Жирів – 13,2 г |
Вуглеводів – 58,6 г | Вуглеводів – 67,3 г |
Як бачите, кукурудзяні палички не поступаються кукурудзяній крупі в поживних якостях. А легкість споживання є зручним бонусом, якщо маєте потребу в швидкій перекусці для малюка.
Кукурудзяна олія багата вітаміном Е. У кукурудзі знайдено цукри, сполуки кремнезему, жирну олію, яка містить лінолеву та арахідонову кислоти, а також калій, магній, кальцій, ретинол, тіамін, рибофлавін, аскорбінову кислоту та інші корисні сполуки. Жовтозерняткові сорти багаті каротином.
Чи правда, що кукурудза важко перетравлюється дитячим шлунком?
Насамперед слід зауважити, що кукурудзяна каша рекомендується дітям першого року життя, адже не містить глютену. Крім того, кукурудза в паличках містить вже денатуровані білки і клейстеризованний крохмаль, і тому засвоюється набагато легше, ніж кукурудзяна крупа.
Деякі кукурудзяні палички містять шкідливі для дитячого організму ароматизатори, барвники, емульгатори та інші додатки…
Зверніть увагу на упаковку, ретельно прочитайте склад продукту. Ні в якому разі не давайте дитині палички, у складі яких є цукрозамінники або ароматизатори.
За стандартною технологією виробництва ніяких добавок в паличках бути не повинно! Ми не можемо нести відповідальність за усіх виробників кукурудзяних паличок, тому треба уникати покупок паличок сумнівної якості та кустарного виробництва.
І ви завжди можете довіряти кукурудзяним паличкам ТМ “Бобо” – ми дбаємо про якість!
Ми купили круп’яні палички, а вони виявилися дуже жовтого кольору. Що це?
Для надання паличкам жовтого кольору, деякі непорядні виробники додають барвник тартразин Е 102. Якщо Ви бачите, що палички підозріло жовті – не купуйте їх!
Для збільшення термінів зберігання продукту, в палички також іноді додають антиоксиданти Е 320 і Е 321, які є дозволені законодавством. Однак, якщо маєте сумніви чи упередження – просто не купуйте палички виробників, котрі зловживають додаванням консервантів та барвників.
Якщо в упаковці кукурудзяних паличок присутня іграшка, то, ймовірно, є контакт продукту з нехарчовою пластмасою або ґумою, що може викликати алергію?
Ми впевнені, що токсичних речовин в іграшці не так багато, щоб вони змогли за короткий час перейти в палички. Тим більше, якщо іграшка окремо упакована. Якщо ви вірите в цю страшилку – не купуйте палички з іграшкою. Ми дбаємо про безпеку наших споживачів, і якщо в наших пачках в майбутньому будуть іграшки, то можете бути впевнені, що вони будуть ретельно перевірені на безпечність.
Кукурудзяні палички виробляються методом екструзії, тобто “вибуху кукурудзи”. Виробництво нескладне, витрати на обладнання невеликі, тому більше половини обсягу продукції випускається в “гаражних” умовах, без натяку на дотримання правил санітарії. Бактеріологічну перевірку такі кукурудзяні палички теж не проходять.
На превеликий жаль, це факт. Але він властивий тільки невеликим виробництвам. В інтернеті є чимало відеороликів, що тільки підтверджують ці страшні факти.
Ми радимо купувати палички, виготовлені на великих підприємствах, які мають багаторічний досвід у виробництві цього продукту, або ж в перевірених виробників, де існує санітарний контроль.
Також, в свою чергу, можемо запевнити, що кукурудзяні палички ТМ “Бобо” виробляються в гідних санітарних умовах та з дотриманням усіх гігієнічних норм.
За останніми дослідженнями вчених, за вмістом акриламіду кукурудзяні палички й пластівці посідають четверте місце після чіпсів, смаженої картоплі та меленої кави. А сухі сніданки із злаків – п’яте місце. На жаль, вміст акриламіду, згідно із чинним законодавством, у продуктах харчування не контролюється.
Акриламід – речовина, котра має канцерогенні та мутагенні властивості. Вона сприяє розвиткові онкологічних недугів. У смажених або запечених продуктах та випічці, акриламід може утворюватися в реакції між аспарагіном і цукрами (фруктоза, глюкоза, і т.д.) при температурах приготування, вищих за 120° C.
Якщо так міркувати, то не можна вживати хліба, будь-якої випічки, в тому числі і домашньої, смаженої картоплі, млинців та багато інших продуктів. Однак, термічна обробка продуктів має тривалу, перевірену століттями, історію. Тому це зауваження не більш, ніж чергова лякалка для довірливих.